Forrás: Kris Gunnars: 6 Graphs That Will Convince You to Drink More Coffee
Fordította: Váradi Judit
A kávé nem olyan démoni, mint amilyennek beállították. Valójában antioxidánsokban gazdag forrás. A nyugati emberek több antioxidánshoz jutnak a kávéból, mint a gyümölcsökből és zöldségekből együttvéve. (1, 2, 3).
Számos vizsgálat támasztja alá, hogy a kávéfogyasztók sok, évente több millió embert halálát okozó súlyos betegség esetében kisebb kockázatnak vannak kitéve. A legtöbb ilyen vizsgálat azonban csak megfigyelésen alapul és nem bizonyítja, hogy valóban a kávé okozta e jótékony hatást. Azt azonban bizonyítják ezek a vizsgálatok, hogy a kávé legalábbis semmiképp nem olyasmi, amitől félnünk kellene.
Az alábbi hat grafikon meg fogja Önt győzni, hogy a kávéfogyasztás hasznos dolog.
1. A kávé a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát csökkentheti
A 2-es típusú cukorbetegséget az inzulinrezisztenciával összefüggésben megemelkedett vércukorszint vagy az inzulin kiválasztás képességének hiánya jellemzi.
Egy 457,922 résztvevővel készült,18 vizsgálat adatait áttekintő nagy vizsgálat bebizonyította, hogy a kávéfogyasztás jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. (4)
A vizsgálat szerint minden egyes napi kávéadag 7 %-kal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Azoknak az embereknek, akik 3-4 adag kávét is megittak naponta, 24 %-kal csökkent a kockázatuk.
Ez rendkívül fontos felismerés, hiszen a 2-es típusú diabétesz a világ egyik legnagyobb egészségügyi problémája és jelenleg több mint 300 millió embert érint.
Ne felejtsük el, hogy számos más vizsgálat is erre a következtetésre jutott; a kávéfogyasztók kimutathatóan kisebb kockázatnak vannak kitéve, egyes vizsgálatok szerint akár 67 %-kal is kisebbnek! (5,6,7,8,9)
2. A kávét fogyasztók kockázata alacsonyabb az Alzheimer kór esetében is
Az Alzheimer kór a legismertebb neurodegeneratív betegség a világon és az időskori elbutulás legfontosabb oka.
Egy vizsgálat megállapította, hogy a kávét fogyasztók között 65 %-kal alacsonyabb e betegség kockázata. (10)
A grafikonból látható, hogy a leghatékonyabb adag a napi 3-5 csésze fogyasztása. Akik 5 adagnál többet fogyasztottak, nagyobb kockázatuk volt, mint a 3-5 adagot elfogyasztóknak.
Az Alzheimer kór manapság súlyos probléma, nincs igazi gyógymód ellene. Ezért a megelőzés rendkívül fontos.
Számos más vizsgálat hasonló következtetésre jutott. Bizonyos okokból a kávéfogyasztók kockázata alacsonyabb az Alzheimer kór esetében. (11,12)
3. A kávé csökkenti a májrák kockázatát
tűnik, a kávé rendkívül jótékony hatással bír a májra. A vizsgálatok az mutatják, hogy a kávéfogyasztók kockázata a májzsugorra akár 80 %-kal is csökkenhet.(13,14)
Ennél is fontosabb azonban, hogy a kávé a májrák veszélyét is csökkenteni látszik, mely lényegében a második leggyakoribb oka a halálos kórnak világszerte.
Egy japán vizsgálat szerint a napi 2-4 csésze kávét fogyasztók májrák kockázata 43 %-kal csökken. Akik ötnél is több csészével isznak naponta, 76 %-kal alacsonyabb a kockázatuk.(15)
Számos más vizsgálat is alátámasztja ezt; a rendszeresen kávézó emberek ritkábban kapnak májrákot, mint a nem kávézók. A válaszreakciók dózis-függőek voltak. (16)
4. A kávé a Parkinson betegség kockázatát is csökkenti
A Parkinson betegség a második leggyakoribb neurodegeneratív betegség. Az agy dopamin-termelő sejtjei elhalnak.
Egy nagy átfogó vizsgálatban, a napi három csésze kávét fogyasztók kockázata a Parkinson kórra 29 %-kal csökkent. Öt csésze kávéra emelve a fogyasztást csak nagyon kicsivel javult ez az arány.(17)
Sok egyéb vizsgálat is bizonyítja, hogy a kávé és a tea fogyasztás csökkenti a Parkinson betegség kockázatát.(18,19)
Fontos megjegyezni, hogy a Parkinson kór esetében maga a koffein okozza ezt a hatást. A koffeinmentes kávé nem fejt ki ilyen védő hatást.(20)
5. A kávé boldogabbá teheti Önt, így csökkentve a depresszió és az öngyilkosság kockázatát
A depresszió hihetetlenül gyakori probléma. Súlyos mentális rendellenesség, ami drasztikusan ronthatja az életminőséget.
Az amerikai emberek kb. 4,1 %-ára illenek a klinikai depresszió ismérvei. (21)
Egy harvardi vizsgálatban, a kávét fogyasztó emberek 20 %-kal kevesebb valószínűséggel váltak depresszióssá.(22)
A kávéfogyasztók az öngyilkosság tekintetében is alacsonyabb kockázattal néznek szembe. Egy áttekintő vizsgálatban a napi 3-4 csésze kávét fogyasztók 55 %-kal kisebb valószínűséggel követtek el öngyilkosságot.(23)
6. A kávé csökkentheti a halál kockázatát
A kávé gazdag antioxidánsokban. Az oxidációs károsodás az egyike az öregedés mechanizmusainak.
A kávé csökkenteni látszik a legfőbb halálos betegségek, mint a májrák, a 2-es típusú cukorbetegség, és az Alzheimer kór kockázatát. A New England Journal of Medicine, a világ egyik legtekintélyesebb orvosi lapja mindezt megerősítette egy áttörő jelentőségű tanulmányában.(24) A vizsgálatban 402,260 résztvevőt - 50-71 év közöttieket - kérdeztek ki szokásaikról. Azok, akik közülük kávéfogyasztók voltak, kisebb valószínűséggel haltak meg a következő 12-13 évben. A leghatékonyabb adag napi 4-5 csésze kávé volt, ami 12 %-kal csökkentette a férfiak, és 16 %-kal a nők halálozási kockázatát.
Megjegyzendő, hogy a kockázat emelkedni látszott, amikor napi hat csésze kávé fölé ment a fogyasztás. Ebből következően a mérsékelt kávéfogyasztás jótékony hatású, de a túl sok fogyasztás már káros lehet
Tanulság:
Ha Ön is élvezni szeretné a kávé előnyeit, akkor ne tegyen bele egészségtelen anyagokat (például cukrot) és ne fogyassza a késői órákban, ha ez álmatlanságot okoz. Végső soron világosan láthatjuk, a kávé nem az a démon, aminek korábban hittük.
Hatékony antioxidánsokban gazdag, jótékony egészségbeli hatásai miatt a föld legegészségesebb itala.